Kort om den supplerende omfordelingsindkomststøtte med henblik på bæredygtighed
Den supplerende omfordelingsindkomststøtte med henblik på bæredygtighed (også kaldet omfordelingsindkomststøtte) erstatter den omfordelingsbetalingsordning, der var gjaldt i perioden 2014-2022.
Omfordelingsindkomststøtten er et af den fælles landbrugspolitiks redskaber til at sikre retfærdighed ved at omfordele indkomststøtte fra større til mindre eller mellemstore bedrifter.
En mere retfærdig fordeling er et af de vigtigste mål for den fælles landbrugspolitik 2023-2027. På EU-plan stiger indkomsten pr. årsarbejdsenhed i gennemsnit i takt med den fysiske bedriftsstørrelse. Dette fænomen skyldes primært stordriftsfordele: jo større bedriften er, jo lavere er enhedsomkostningerne, og jo højere er indkomsten pr. arbejdstager.
Formålet med omfordelingsindkomststøtten
Hovedformålet med omfordelingsindkomststøtten er at fremme en mere afbalanceret fordeling af indkomststøtten til små og mellemstore bedrifter.
EU-landene skal afsætte mindst 10 % af det justerede rammebeløb for direkte betalinger til denne specifikke intervention. De har dog mulighed for at fravige dette obligatoriske krav (f.eks. afsætte mindre end den krævede procentdel af de direkte betalinger til omfordelingsindkomststøtte eller slet ikke gennemføre omfordelingsindkomststøtte), hvis og kun hvis de kan påvise, at omfordelingsbehovene i tilstrækkelig grad dækkes af andre redskaber fra Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL).

Den fælles landbrugspolitik støtter landbosamfund og fremmer den vigtige rolle, som landbrug og skovbrug spiller for samfundet som helhed.

Den fælles landbrugspolitik tager sigte på at bekæmpe klimaændringer, beskytte naturressourcer og styrke biodiversiteten i EU.

Landbrug og skovbrug kan give bæredygtigt økonomisk udbytte til landbrugere, skovforvaltere og EU som helhed.
Omfordelingsindkomststøtte i praksis
Omfordelingsindkomststøtten er:
-
en årlig afkoblet betaling pr. støtteberettiget hektar ("de første hektarer") til landbrugere, der er berettiget til en betaling under grundlæggende indkomststøtte med henblik på bæredygtighed.
EU-landene har inden for de grænser, der er fastsat i den fælles landbrugspolitiks juridiske rammer, en betydelig fleksibilitet til at skræddersy udformningen af omfordelingsindkomststøtten til deres omfordelingsbehov og bedriftsstruktur, f.eks. ved at:
-
fastsætte det maksimale loft
-
anvende forskellige intervaller af hektarer
-
fastsætte forskellige enhedsbeløb pr. interval
-
differentiere støtten efter de grupper af geografiske områder, der er omfattet af grundlæggende indkomststøtte med henblik på bæredygtighed
-
udelukke større bedrifter, hvis fysiske bedriftsstørrelse overstiger en vis grænse, fra omfordelingsindkomststøtte.
Omfordelingsindkomststøtten er en ekstra betaling for de første hektarer til landbrugere, der har ret til grundlæggende indkomststøtte med henblik på bæredygtighed. For bedre at kunne målrette denne supplerende støtte og for at kunne tage højde for forskellene i landbrugsstrukturerne i EU kan EU-landene:
-
yde supplerende støtte til forskellige intervaller af hektarer og/eller
-
differentiere støtteniveauet efter de grupper af geografiske områder, der er omfattet af grundlæggende indkomststøtte med henblik på bæredygtighed.
Som en vigtig nyskabelse i den fælles landbrugspolitik for 2023-2027 skal EU-landene afsætte mindst 10 % af deres justerede finansielle tildeling til direkte betalinger (efter overførsler mellem fonde) til omfordelingsindkomststøtte for at øge de betalinger, som mindre og mellemstore bedrifter modtager. Der kan anmodes om en undtagelse fra denne regel, hvis et EU-land kan påvise, at omfordelingsbehovene i tilstrækkelig grad tilgodeses gennem andre instrumenter og interventioner, der finansieres af Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL), såsom:
-
intern konvergens eller
-
loft over og degression (gradvis nedsættelse) af betalingerne.
Retsgrundlag
Omfordelingsindkomststøtten, der blev oprettet ved forordning (EU) 2021/2115 (afsnit II, kapitel 2, artikel 29), erstatter omfordelingsbetalingen i henhold til forordning (EU) nr. 1307/2013.
Relaterede links
Derfor er indkomststøtten til landbrugere vigtig. Læs om de forskellige ordninger for direkte betalinger.
En forenklet ordning for direkte betalinger for små landbrugere.